Skip to content →

Tag: CakePHP

CakePHP: Ternary condition

Kalau selalu guna if and else, langkah seterusnya mesti tahu ternary condition. ade alternative lain nak guna dalam CakePHP, contoh:

/* ife in cakePHP */ ife($condition, $true, $false)

jadi, kalau statement ternary tu cam ni:

/* ternary condition */ echo ($x)?'x = true':'x = false';

ble ubah jadi macma ni. mudah sket

/* replace ternary with ife in cakePHP */ echo ife($x, 'x = true', 'x = false');

urm.. dapat?

Leave a Comment

Html helper, link untuk plugin

Aku ada masalah nak buat link dari plugin page ke page biasa.

mula² jumpa cara macam ni..

$html->link(__(‘Home’, true), array(‘root’ => false, ‘plugin’ => false, ‘controller’ => ‘users’, ‘action’ => ‘home’), array(‘class’ => ‘menu’));

tapi still tak menjadi.. aku check cake version betul.. 1.2.5

jadi.. setelah mencari² cara macam mana nak reroute balik (kejalan yang benar) siap bukak source asal. rupa² nyer kena guna null. jadi seperti ni.

$html->link(__(‘Home’, true), array(‘root’ => false, ‘plugin’ => null, ‘controller’ => ‘users’, ‘action’ => ‘home’), array(‘class’ => ‘menu’));

kenapa false tak ok? pelik tapi benar

Leave a Comment