Skip to content →

Tukang Kod Posts

Skill Membentang dan Kerjaya

Satu bende yang aku terapkan dekat budak-budak yang buat praktikal adelah presentation. Kenape? sebab aku sedar masa aku masuk bekerja, presentation skill aku amat la teruk (dan sekarang jugak). Tak semua orang dilahirkan untuk bercakap dikhalayak ramai. LagiĀ² orangĀ² teknikal yang asyik mengilatkan skill teknikal sampai lupa cara nak bersosial.

Continue reading Skill Membentang dan Kerjaya

Leave a Comment

Aku tak mahu membazir masa

Hidup tu tak senang, permulaan hidup pun mula dengan perlumbaan. Berjaya nya aku dalam perlumbaan tu bermakna berjayalah aku seorang manusia. Bak kata kawan aku, setiap orang dah diberi jalan masing2 untuk berjaya. Cuma kita pilih yang mana, yang tentukan arah dan situasi kita.

Betul ke kalau aku sebut kita boleh pilih kejayaan kita sendiri? Aku terlupa ayat tu, menjadi pegangan aku untuk terus survive dikala aku putus asa masa separuh pengajian kolej aku. Kita tak ada future masa tu. Dan sekarang kat mana kita?

Pilihan aku, adalah untuk aku dan aku tak mahu membazir masa dengan pilihan orang.

Leave a Comment

Tukang Kod yang depress

ape yang aku ble katakan ialah.. kerja kita memang kerja yang penuh dengan depresi, tapi apabila beroleh kejayaan pasti senyum lebar tanda kepuasan terpancar dari setiap yang terlibat. Macam mana kalau depress lain?

Leave a Comment

Sindrom Karpal Tunnel

Pergelangan tangan kanan aku makin teruk seminggu nih. Aku tak pasti sebab over work atau memang position tempat duduk baru aku tu yang sebabkan tangan nih sakit giler. Bende nih memang dah lama ade kat tangan kanan aku. sejak time kat kolej lagi.

Aku pown memang dah lama duduk depan pc. Sejak komputer pertama, tahun 1999 tak silap. Tapi jadi sakit lepas 2 tahun, satu aku kne sakit pinggang. Sebab aku duduk kat kerusi kayu. Kerusi kayu tu sebenarnyer kerusi meja makan. Keluarga aku bukan orang senang, so nak dapat kerusi taip tu bukan le senang.

Lepas aku dapat kerusi biru (pejabat) 180 rnggit beli guna duit sendiri campur mak sponsor sket. Jadi bertambah baik, tapi bende lain yang timbul. Pergelangan tangan aku sakit. Makin teruk kalau aku banyak assigment nak kene taip.

Continue reading Sindrom Karpal Tunnel

Leave a Comment

Hello world!

echo ($enemy)?”sila pegi jahanam”:”jemput masuk!~”;

(Ruang)

One Comment