Skip to content →

Category: Umum

umum

Installing Nginx on CentOS

Step 6, 7 & 8 are entirely optional
1) sudo yum install pcre-devel zlib-devel openssl-devel
2) mkdir ~/sources
3) cd ~/sources
4) wget http://nginx.org/download/nginx-0.9.5.tar.gz
5) tar -zxvf nginx-0.9.5.tar.gz
6) mv nginx-0.9.5.tar.gz nginx
7) cd nginx
8) [if gcc not available] yum install gcc
9) ./configure –sbin-path=/sbin/nginx –conf-path=/usr/local/nginx/nginx.conf –pid-path=/usr/local/nginx/nginx.pid –with-http_ssl_module –with-md5=auto/lib/sha1
10) make
11) make install
12) cd /usr/local/nginx/
13) vi nginx.conf
14) nginx
Leave a Comment

Html helper, link untuk plugin

Aku ada masalah nak buat link dari plugin page ke page biasa.

mula² jumpa cara macam ni..

$html->link(__(‘Home’, true), array(‘root’ => false, ‘plugin’ => false, ‘controller’ => ‘users’, ‘action’ => ‘home’), array(‘class’ => ‘menu’));

tapi still tak menjadi.. aku check cake version betul.. 1.2.5

jadi.. setelah mencari² cara macam mana nak reroute balik (kejalan yang benar) siap bukak source asal. rupa² nyer kena guna null. jadi seperti ni.

$html->link(__(‘Home’, true), array(‘root’ => false, ‘plugin’ => null, ‘controller’ => ‘users’, ‘action’ => ‘home’), array(‘class’ => ‘menu’));

kenapa false tak ok? pelik tapi benar

Leave a Comment

Skill Membentang dan Kerjaya

Satu bende yang aku terapkan dekat budak-budak yang buat praktikal adelah presentation. Kenape? sebab aku sedar masa aku masuk bekerja, presentation skill aku amat la teruk (dan sekarang jugak). Tak semua orang dilahirkan untuk bercakap dikhalayak ramai. Lagi² orang² teknikal yang asyik mengilatkan skill teknikal sampai lupa cara nak bersosial.

Continue reading Skill Membentang dan Kerjaya

Leave a Comment

Tukang Kod yang depress

ape yang aku ble katakan ialah.. kerja kita memang kerja yang penuh dengan depresi, tapi apabila beroleh kejayaan pasti senyum lebar tanda kepuasan terpancar dari setiap yang terlibat. Macam mana kalau depress lain?

Leave a Comment

Sindrom Karpal Tunnel

Pergelangan tangan kanan aku makin teruk seminggu nih. Aku tak pasti sebab over work atau memang position tempat duduk baru aku tu yang sebabkan tangan nih sakit giler. Bende nih memang dah lama ade kat tangan kanan aku. sejak time kat kolej lagi.

Aku pown memang dah lama duduk depan pc. Sejak komputer pertama, tahun 1999 tak silap. Tapi jadi sakit lepas 2 tahun, satu aku kne sakit pinggang. Sebab aku duduk kat kerusi kayu. Kerusi kayu tu sebenarnyer kerusi meja makan. Keluarga aku bukan orang senang, so nak dapat kerusi taip tu bukan le senang.

Lepas aku dapat kerusi biru (pejabat) 180 rnggit beli guna duit sendiri campur mak sponsor sket. Jadi bertambah baik, tapi bende lain yang timbul. Pergelangan tangan aku sakit. Makin teruk kalau aku banyak assigment nak kene taip.

Continue reading Sindrom Karpal Tunnel

Leave a Comment

Hello world!

echo ($enemy)?”sila pegi jahanam”:”jemput masuk!~”;

(Ruang)

One Comment