Skip to content →

Apa yang tak diajar di Kolej dan Universiti

Perkara yang tidak di ajar di kolej dan universiti, tetapi perlu didalam dunia pekerjaan.

  • Politik pejabat – kebanyakan mereka yang baru masuk bekerja adalah terlalu innocent untuk tahu mengenai politik pejabat. lagi teruk menjadi mangsa dalam senario yang berlaku.
  • Pakaian kerjaya – kadang-kadang staff biasa lagi style dari bos 😉 lagi teruk kalau orang luar masuk office pangil kita bos dan bos ada kat sebelah.
  • Taip-sentuh – pening! tolonglah belajar taip-sentuh. taip guna dua jari tu adalah makcik yang bekerja di goverment (no offence). baru 6 bulan pegang komputer.
  • Penulisan bisnes – Asasnya bagaimana membuka minda client untuk menjual produk/service kita?. tapi siapa yang tahu? sebab masa dekat U kita jawab untuk dapat markah je.
  • Pemikiran kritikal – Sikap percaya 100% kat teks dan lecturer yang dipupuk menyebabkan ape yang dibace itu le yang di percaya. 99% orang malaysia makan meggi. kejap! sape yang buat kajian?
  • Asas akaun dan kewangan – Setiap kerja adalah sumbangan kepada kewangan syarikat. betul? salah! ape yang dapat dijual baru dikira keuntungan. takpa! Saya kerja, saya dapat gaji kan 🙂
  • Analisa permasalahan – analisa dari gambaran penuh. sape tahu kalau satu kerja tak siap, client tak bayar duit, satu company tak dapat gaji?
  • Urus tugas dan kepentingan – dalam pejabat terlalu banyak kerja yang perlu dilakukan (untuk orang yang betul2 buat kerja sahaja) skill yang perlu ada adelah tahu ape kerja2 yang perlu dilakukan dan kepentingan nyer. takde la blur je kan.
  • Asas mencari kerja – kalau tunggu dah lepas grad baru nak carik kerja, malas dah aku nak taip.

Dah-dah pegi buat keje tuh.

Published in kerjaya